5 Ekim 2010 Salı

galle hanı







Aracınızdaki çiziklerden kurtulmak sadece 35 TL


Mimar Sinan'ın Bursa'daki tek eseri olan tarihi Galle Han, etrafını saran binalardan kurtarılarak gün yüzüne çıkartılıyor. Merkez Osmangazi Belediyesi tarafından yürütülen çalışma sayesinde Bursa'daki en büyük hanlardan biri olan tarihi han Bursa'ya kazandırılmış olacak.
Tahıl Han adıylada anılan Mimar Sinan'ın Bursa'daki tek eseri Gale Han, en büyük hasarı 1855 depreminde gördü. Bunun ardından çeşitli duyarsızlıklara maruz kalan tarihi han, Cumhuriyet Caddesi'nin açılışı sırasında ise en büyük yıkımı yaşadı. Caddenin yapılması sırasında han ikiye bölünerek ortasından yol geçirildi. Bursa'daki en büyük hanlardan biri olan Gale Han'dan günümüze kalan birkaç duvar ve hücre de, etrafına örülen binalarla tamamen kapatıldı. Tüm bunların ardından harekete geçen Osmangazi Belediyesi, bölgede belediyenin kiracısı olarak faaliyet gösteren işyerlerinin sözleşmelerini tamamlayıp dükkanları boşalttı. Belediye, Cumhuriyet Caddesi ile İnönü Caddesi'nin kesiştiği noktada bulunan Gale Han'ı kapatan işyerlerini tamamen yıkarak tarihi hanı ortaya çıkarttı



Bursa merkez Osmangazi Belediyesi, kentin gizli kalmış tarihî zenginliklerini ortaya çıkarmayı sürdürüyor.

Son olarak Cumhuriyet Caddesi girişinde yer alan Mimar Sinan'ın eserlerinden Galle Han'ın cephe düzenlemesi için çalışmalara başlandı. Zaman içerisinde harabe haline gelen yapı için ODTÜ Üniversitesi'nde tez çalışması yürütülüyor.
Yürütülen tez çalışması sırasında elde edilen bulgulardan yapının Mimar Sinan'ın eserlerinden biri olduğu tahmin ediliyor. Halen sürdürülen çalışmalarla silueti ortaya çıkarılacak olan tarihi hanın, restorasyon projesinin hazırlanarak yeniden Bursa'ya kazandırılması sağlanacak. Osmangazi Belediye Başkanı Recep Altepe, Cumhuriyet Caddesi'nin ikiye böldüğü yapının zamanın acımasızlığına dayanamayarak büyük zarar gören yapılardan biri olduğunu söyledi. İlk aşamada cephe düzenlemesinin yapılarak siluetinin ortaya çıkarılacağını belirten Osmangazi Belediye Başkanı Altepe, “Yaptığımız çalışmaların ardından kentin en merkezi yerinde bulunduğu halde gözlerden ırak kalan bu yapı, ‘ben buradayım’ diyebilecek.” dedi.

Cumhuriyet Caddesi Dörtyol ağzı Yiğit Köhne Camii karşısında, kalıntı duvarları ve birkaç odası bulunan Galle Han, 16. yüzyılda Kanuni Sultan Süleyman'ın sadrazamlarından Semiz Alizade tarafından yaptırılmış. Tahıl Hanı olarak da anılan han, iki katlı olarak inşa edilmiş, duvarları kesme taş ve tuğla ile örülmüş. Avlusunda tarihi çınarlar bulunan handa bir dönem İznik çinili çeşme yer alıyordu. Restorasyon çalışmalarının kısa sürede tamamlanması hedefleniyor.

4 Ekim 2010 Pazartesi

Abdal mehmed camii - türbesi - çeşmesi - abdal fırını

Abdal mehmet bölgesi ile ilgili düzenlemeyi eski ve yeni hallerini gösterir kitapçığa aşağıdaki linke tıklayarak ulaşabilirsiniz.
http://www.dijimecmua.com/index.php?c=sw&v=254&s=744&p=1

Abdal Mehmet Cami nerede? tıkla camiinin yerini gör
Tahıl Caddesi ile Cumhuriyet Caddesi'nden İnen Abdal Sokağı'nın kesiştiği yerde bulunan cami, II. Murat devrinde, Başçı İbrahim adlı bir tüccar tarafından 1450 yılında yaptırılmıştır.
Başçı İbrahim, Abdal Mehmet'in yakın arkadaşı olup, onun adına yaptırdığı için camiye bu isim verilmiştir.
Mülkiyeti Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne aittir.

Etrafı taş duvarlarla çevrili olan mekanın girişi kuzeydendir. 8,19 x 15,34 metre Ölçülerinde dikdörtgen planlıdır.
İki adet oval şekilde kubbe ile önünde asıl ibadet alanı ve üç küçük kubbe ile örtülen son cemaat yerinden oluşan cami, mahalle mescitleri içinde en büyüklerinden biridir.
1954 yılında Bursa Es­ki Eserleri Sevenler Kurumu tarafından onarılmış ve bugünkü şeklini almıştır.
Duvarları alttan üç metreye kadar moloz, üstle­ri kimi yerde aralarına dikey bir tuğla konmuş kesme taştandır.

Doğu-batı yönünde dikdörtgen planlı ana mekân; ortada sivri kemerle birbirinden farklı iki bölüme ayrılmıştır.
Bu kemerin son cemaat yerindeki ayağının her iki yanına birer girişi vardır.
Aynı zamanda bu ayak son cemaat yerinin mihrabı görevini yapan üç köşeli bir niş haline getirilmiştir.
Büyük kemerin ayırdığı her iki bölümün boyutları eşit ve kare olmadığından kubbeler ovaldir. Kubbeler duvarlara ve tromp bingilere oturmaktadır.
Pencereler 0,10 metrelik bir girinti içerisinde olup, kapakları düz meşe ağacındandır.
Üç sıra halindeki sivri kemerli pencereyle caminin aydınlanması sağlanmıştır.
http://www.osmangazimuftulugu.gov.tr/webpanel/cami/Abdal_Mehmet_Camii.jpg
minaresi tek şerefelidir.
Batı yönünde, yapay bitişik olan minareye son cemaat yerindeki bir kapıdan çıkılmaktadır. Silindirik tuğla gövde tamamen sıvanmıştır.

SON CEMAAT YERİ
Son cemaat yeri diğer camilere göre farklılık arz eder.
sivri kemerli olup, ön tara­fı demir profillerle kapatılmıştır.
Son cemaat yeri; iki yan duvar ve ortada yığma iki ayağı birbirine bağlayan üç sivri kemerin belirlediği üç bölüm halindedir.
Bölümlerin üstü dıştan kurşunla kaplı kubbelerle örtülüdür.
Doğu-batı yan duvarları kapalı olup, sivri kemerli birer pencere yer almaktadır.
Ayaklar ve cephe kesme taş, aralarında dikey iki tuğla ile taş aralarında yatay iki sıra tuğla örgülüdür.
Kemer üzengi düzeyinden başlayan, iki sıralı kirpi saçağın altını dolanan dışa çıkıntılı bir çerçeve yer almaktadır.
Buradan asıl ibadet alanına iki farklı kapıdan girilir.
İki kapı arasında ise bir cami büyüklüğün­deki son cemaat yerine ait mihrap bulunur.
Mihrapta güzel İs-talaklil süslemeler vardır.

Caminin karşısındaki türbede Abdal Mehmet yatmaktadır.
Türbe kesme kefeke taş ve klasik tuğla­dan yapılmış olup,
1450 yılında II. Murat tarafından yaptırılmıştır.
Tek kubbelidir ve üzeri kurşun kaplıdır,

Toplam cemaat kapasilesi 300 kişi olan camide, vakit na­mazlannda ortalama 70, cuma namazlannda 400, bayram na­mazlannda ise 300 kişi ibadet etmektedir.
Cami, çarşı içinde bulunduğundan cuma namazlarındaki cemaat sayısı, bayram namazdlarındaki cemaat sayısından fazladır. Kadrolu bir imam-hatibi ve bir müezzin- kayyımı bulunmakladır.

http://www.yenibursa.com/img/haber/large/qssss_cami2.JPG
Abdal Caddesi, Tahıl Caddesi ve Gül Sokağı’nın kesiştikleri kavşakta yer almaktadır. Bazı kaynaklarda caminin Fatih döneminde, Başçı İbrahim tarafından yaptırıldığı belirtilmektedir. Ancak türbesinin kitabesine göre II.Murad dönemine ait olabileceği düşünülebiri.

Mihrap; büyük sivri kemerin güneydeki ayağına yapılmıştır. Mihrap kavsarası beş dilimli bir tepelikle iki mukarnas arasından oluşmaktadır. Dar ve küçük çerçevelidir. Çerçevede geometrik motifli kalem işleri ve Ayet-el Kürsî göze çarpmaktadır. Minberi basit, yanlıkları büyük geçmeli olarak yapılmıştır.

Duvarlar kubbe kasnakları, iki sıra tuğla, bir sıra kesme taş, araları dikey tek tuğla örgülüdür.

http://www.lifeinbursa.com/chc/c/f/cf1e24c03d63518c895583ed76b41b57.jpg
abdal çeşmesi

http://www.lifeinbursa.com/chc/0/5/0591f55ba91eff5bf2d4f35828d57b4e.jpg
Abdal Mehmet Türbesi (Osmangazi)
Bursa Cumhuriyet Caddesi yakınında, Abdâl Caddesi, Tahıl Caddesi ve Gül Sokağı’nın kavşağındaki Abdal Mehmet Camisinin karşısındadır.
Türbenin giriş kapısı üzerinde sülüs yazı ile Arapça yazılmış 0.80x0.50 m. ölçüsünde bir satırlık kitabesi bulunmaktadır.
Bu kitabeden türbenin yapılmasını Mehmet Han oğlu Sultan Murad’ın h.854 (1450)’de yapılmasını emrettiği yazılıdır.
Sultan II.Murad’ın 1450’de yaptırdığı 6.20x5.85 m. ölçüsünde, kareye yakın planlı olan türbenin üzeri sekiz köşeli bir kasnağın taşıdığı kubbe ile örtülmüştür.
Türbeye Bursa kemerli beşik tonozlu kapalı bir eyvandan girilmektedir.
Duvarlar üç sıra tuğla, bir sıra kesme taş ve bunların arasındaki dikey tuğlalarla örülmüştür. Türbe içerisinde Abdal Mehmed’in sandukası bulunmaktadır.

EŞREFZADE RUMİ İLE ABDAL MEHMEDİN HİKAYESİ
Kadiri Tarikatı'nı Türkleştiren Eşrefzade Rumi'nin hatırasını yüzyıllardır yaşatıyorlar.Tarikatları sadece kıyafetleri ve başlıkları ayırmıyor. Her tarikatın kendine mahsus yemeği de var. Erbain helvası, Safer aşı, limon ve karadut peltesi bu yiyecekler arasında. Kadiri tarikatının Eşrefi kolunun özel yemeği ise “köfteli çorba.” Küçük köftelerin, bol maydanozlu ve pirinçli suya katılarak hazırlandığı çorba Eşrefzade Rumi’nin, aşk yoluna girişinin sembolü.

“Kalbe giden yol mideden geçermiş” sözü aşkı, âşık ile mâşuk arasındaki ilişkiyi anlatır. Sözün gelişinden de anlaşılacağı üzere bu aşk, insanidir. Ancak yemek sadece “cismani” âşıklar için değil, kalbiyle yaşayan dervişler için de son derece önemli bir kültür. Öyle ki dervişler yediklerinin vücutlarında “nur” olacağına inanır, kendileriyle birlikte insan-ı kâmil olacağını düşünürlerdi. Yüzlerce yıllık tasavvuf tarihinde tarikatların kendileriyle özdeşleşen yemekleri, yiyecekleri de oldu.
Kadirihane’de pişirilen aşure, erbain helvası, Merkez Efendi Tekkesi’nde hazırlanan limon, portakal ve karadut pelteleri dervişler arasında çok meşhurdu. Cerrahi Asitanesi’ndeki Safer aşı, kurban kavurması, Mevlevihaneler’de hazırlanan “kavurma lokması” hemen akla gelen en önemli yemekler.
Kuşkusuz bu yemek kültürü içinde en ilginç öyküye sahip olanlardan biri de “köfteli çorba.” Kadiriliğin Eşrefiyye kolunun törenlerinde yapılan bu çorba, on dördüncü-on beşinci yüzyıllarda gerçekleştiğine inanılan bir olayın anısını yaşatıyor. Ünlü mutasavvıf Eşrefoğlu Rumi’nin aşk yolculuğuna çıkışının tarihine uzanıyoruz…

ÇAMUR KÖFTEYE DÖNÜŞTÜ
Çorbanın öyküsü ile halk arasında Eşrefoğlu Rumi olarak bilinen Abdullah Rumi’nin öyküsü iç içe geçmiş. O yüzden Mısırlı bir aileye mensup Abdullah Rumi’yi tanımadan çorbayı anlamaya, onun öyküsünü dinlemeye imkân yok. Adından ziyade lâkabıyla tanınan Abdullah Rumi’nin babası “Eşref” isimli, devrinin önemli bir şairiydi. Bu yüzden kendisi de önemli bir mutasavvıf ve halk şairi olmasına rağmen babasının adına izafe ederek “Eşrefzade” mahlasını kullandı.
Eğitimine medresede başlayan Eşrefoğlu Rumi, başarılarından dolayı danişmentlik (asistanlık) seviyesine yükseldi. Klasik din ilimlerinin teoride kaldığını, hayatın pratiğinde söz sahibi olmadığını görünce tasavvufa merak sardı. Fıkıh, kelam, hadis kitaplarının yanında döneminin ünlü mutasavvıflarının da kitaplarını okumaya başladı. Bir taraftan da farklı tarikatların sohbet toplantılarına katılıyordu.

ABDAL MEHMEDİN ÇAMURDAN KÖFTELERİ
Bir gün, sabahın erken saatlerinde Bursa’da Çelebi Mehmed Han Medresesi etrafında dolaşırken, tanınmış mutasavvıflardan Abdal Mehmet Efendi’ye uğradı. İnanışa göre bu sırada içinden “tasavvuftaki nasibim ne olacaksa bugün görünsün” diye geçiriyordu.
Eşrefzade’nin kalbinden geçirdikleri Abdal Mehmet’e “mâlum” oldu. Abdal bir anda Eşrefzade’ye dönerek, “Danişment var git bize bir köfteli çorba getir” diye emretti. Bunun üzerine Eşrefoğlu Rumi, Abdal Mehmet’in isteğini yerine getirmek üzere çarşıya gitti. Ancak tüm aramalarına rağmen “köfteli çorba” bulamadı. O gün için aşhanelerde bulduğu yegâne şey sade çorba olmuştu. Abdal Mehmet’in huzuruna eli boş dönmemek için de, bulduğu bir tas çorbayı aldı.
Abdal Mehmet’in derdi elbette “köfteli çorba” içmek değildi. Bir lokmayla bir gün geçiren, dünyadan geçmiş bir mutasavvıfın gönlüne çorbanın izi hiç düşmemişti. O, Eşrefoğlu Rumi’yi teslim almak istiyordu. Bunun için de “köfteli çorba”yı kullanmıştı.
Abdal Mehmet, önüne getirilen çorbadan bir kaşık alınca, içinde köfte olmadığını anladı. Sevecen bakışlarla yüzünü Eşrefzade Rumi’ye döndü; “danişment hani bunun köfteleri diye” sordu. Saygı duyduğu Abdal Mehmet’in isteğini yerine getiremeyen Eşrefzade ise büyük bir mahcubiyet içindeydi; “Efendim bugün çorbanın köftelisi bitmiş. İnşallah yarın köftelisini getireyim” dedi.
Bu cevaba hiç sesini çıkarmayan Abdal Mehmet Efendi, Eşrefzade’nin şaşkın bakışları arasında yanında duran çamurdan bir avuç aldı. Çamuru köfte gibi küçük parçalara ayırıp, çorbanın içine attı. Kaşığıyla karıştırdıktan sonra çorbayı Eşrefzade’ye uzattı ve “Ye bunu” dedi. Eşrefzade çorbaya kaşığını daldırdığında, Abdal Mehmet’in attığı küçük çamur parçalarının köfteye dönüşmüş olduğunu gördü.
Abdal Mehmet, Eşrefzade’yi sınamıştı. Büyük bir teslimiyetle sınavı geçen Eşrefzade Rumi’yi asıl şok eden ise Abdal Mehmet’in tekkeye gelmeden önce aklından geçenleri bilmesiydi. Abdal Mehmet, “Sen tasavvuf yoluna girmeyeceksin de kim girecek” sözüyle Eşrefzade Rumi’ye dervişlik yolunu açtı.
Eşrefzade yıllar sonra İznik’te şeyh olduğunda hâlâ o günü hatırlıyor, “Ah o Abdal Mehmet’in verdiği cennet yemeği çorba” diyerek özlemini dışa vuruyordu.


Kadiri tarikatının Eşrefi kolu, bu olayı unutmamıştı. Her yıl Bursa’daki tekkelerinde Kurban ve Ramazan Bayramı’nın ikinci günleri büyük bir törenle “köfteli çorba” pişirildi. Bu gelenek, hiç kesintisiz yüzyıllarca sürdü, günümüze kadar ulaştı. Cumhuriyet’in ilanından sonra dergâh ve tekkelerin kapatılmasının ardından bir süre törenlere ara verilse de, dar bir çevrede Abdullah Rumi’nin Eşrefzade’ye dönüşünün başlangıcı olan bu gün hiç unutulmadan yâd edildi.
TEKKE’DE HER ŞEY SEREMONİYDİ
Eşrefiler’in, Bursa’daki en önemli tekkelerinden olan Numâniye Dergâhı’nın son postnişini Mehmet Safiyeddin Efendi (ölümü 29 Aralık 1950) bu anâne hakkında Asaf Halet Çelebi’ ye ayrıntılı bilgiler vermişti. Bu merasimin tüm ayrıntılarını A. Halet Çelebi ile birlikte kaleme almışlardı:
“Ramazan ve Kurban bayramlarının ikinci günleri Bursa’daki Numâniye Dergâhı’nın meydanında ‘sabah namazı’ dervişlerle kılınır. Ve sabahları devamlı okunan dualar anlamına gelen, sabah usulü bilinen Kadiri evrâdının okunması ile devam ederdi. Daha sonra kelime-i tevhid zikri ve bazı diğer isimler zikr edilir ve gülbank ile meydandaki merasim biterdi. Daha sonra tekkelerin yemek odası anlamına gelen ‘somathâne’ye geçilir. Büyük bir oda olan somathânede “on iki imamı” temsil eden on iki kişilik, on iki adet masa etrafında toplanılırdı. Dervişler sofra başında ‘niyaz vaziyeti’ olarak ifade edilen, yani elleri göğüste kavuşturarak ve ayakları başparmakları birbirinin üstüne gelecek şekilde mühürleyerek beklerdi. ‘Allah Allah’ sesleri arasında tekke şeyhinin bir gülbank okuması ve sonunda ‘gelin ey canlar bu çorbayı nûş idelim’ sözleriyle bu sofra merasimi sona erer ve sofraya oturulurdu.
“Genellikle taze dana etinden yapılan bu köfteler bol maydanozlu pirinç çorbasının içine atılır ve birkaç dilim ekmek ile tekke ağzıyla cümbüşlenirdi. Tekkenin büyüklerine Fatihalar ve dualarla merasim sona erer ve tekkenin avlusuna çıkılırdı. Tekke bahçesinde tekkenin kurucusu olan Numan Efendi hazretlerinin kabrinin başında ‘Ayet-el Kürsi’ okunur ve daha sonra tekkeden toplu halde dışarı çıkılırdı.
“Bursa’da eskiden ‘Yeniyol’ şimdi ‘İnönü Caddesi’ denilen yoldan Deveciler Mezarlığı yakınlarına gidilirdi. Deveciler Mezarlığı, o dönemde Bursa’nın büyüklerinin yattığı bir mezarlık iken 1940’lı yıllarda yol genişletmesinde yok olmuş ve hatta sanat değeri çok yüksek olan mezartaşları kırılmıştır. Süheyl Ünver gibi birçok sanat tarihçimizin ilgi odağı olan bu mezarlık yakınında ‘köfteli çorba’nın sebebi olan Abdal Mehmet yatmakta idi. Dervişler Abdal Mehmet’in zaviye ve türbesini ziyaret ederek tekrar oradan ayrılırlardı.
Diğer bir Eşrefi tekkesi olan ‘İncirli Tekkesi’ dervişleri ile şehrin kıyısında buluşan bu topluluk, Eşrefi büyüklerine Fatihalar okurlardı. Eşrefoğlu’nun ilk manevi hocası kabul edilen Emir Sultan’ın o zamanki şeyhi ile burada buluşulur ve Emir Sultan zaviyesine gidilirdi. ‘Gerçek âşıklara salâ denildi, Emir Sultan ne hoş canlarmış’ ilahisi ile şeyhler birbiriyle geleneksel şekilde selamlaşırlardı. Oturarak yapılan bir zikir ayininden sonra ‘Eşrefi usulüne’ göre ayağa kalkılır ve ‘Cem olmuş dervişleri Sultan Eşrefzade’nin’ cumhur ilahisi ile devran meclisi Eşrefi şeyhine verilirdi. Yapılan Eşrefi usulündeki devran zikrinden sonra meclis sona ererdi. Postnişinlerin yaptıkları selamlaşmadan sonra tüm dervişler selamlaşır ve aynı yolla tekkeye dönülürdü.”
TORUNLARI HAZIRLIYOR
1927 yılında tekke ve zaviyelerin kapatılmasından sonra yüzyıllardır devam eden bu tören yapılamadı ve nisyana terk edildi. Dervişlerin hatıralarında yaşayan bu gelenekleri bir Divan Edebiyatı araştırmacısı, Asaf Halet Çelebi ortaya çıkardı. 1940’lı yıllarda Numâniye Dergâhı’na gitti ve tekkenin son postnişini ile görüştü. Tekkeler kapatıldıktan sonra Numâniye Dergâhı’nın hareminde yaşayan Safiyüddin Eşrefoğlu tüm bildiklerini Çelebi’ye aktarmıştı. Safiyüddin Eşrefoğlu aynı zamanda Eşrefzade Rumi’nin soyundan geliyordu. Çelebi ile Eşrefoğlu’nun tanışıklığı sayesinde “Köfteli Çorba ve merasimleri” yazılı belgeler olarak günümüze ulaştı.
Son “Eşrefi köftesi” merasimlerinden birisine 30 Ağustos 1919 tarihli “Hüdavendigar” gazetesi de yer verdi. Hüdavendigar’da Safiyüddin (Eşrefoğlu) Efendi’nin postnişinliğinde ve son dergâh meydancısı, Bursa’nın ünlü mutasavvıflarından “Hacı Lütfi Efendi” kontrolünde yapılan merasim anlatılmakta.
Gazetede yer alan bilgilerden yola çıkarak merasim hakkında çok kalabalık ve başta Mevlevi dervişleri olmak üzere, diğer tarikatlara mensup dervişlerin de katıldığı bir merasim olduğunu söylemek mümkün. Hatta bu merasimde son dönem tasavvuf metinlerini ve silsilelerini toplamış Sadık Vicdâni’nin de bulunduğunu görmekteyiz. Eşrefoğlu ailesinin tüm fertlerinin hazır bulunduğu bu merasimi, Safiyüddin Efendi idare etmişti. Töreni organize edense Büyük oğlu Mehmet Ziya Eşrefoğlu’ydu.
Daha sonra uzun yıllar Başbakanlık Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü’nde çalışan Mehmet Ziya Eşrefoğlu, döneminin en önemli paleoğrafya uzmanı olarak bilinmekteydi. Prof. Dr. Ahmet Mumcu başta olmak üzere pek çok bilim adamının araştırmalarına önayak olmuştu. Bu arada babasının son postnişinliğini yaptığı Numâniye Dergâhı ile bizzat ilgilendi. Geleneklerin unutulmaması ve ailenin tekkenin harem dairesinden çıkartılmaması için büyük mücadele vermişti.
Bir zamanlar büyük törenlerle hazırlanan “Eşrefi köftesi-köfteli çorba” şimdi ancak Eşrefoğlu ailesinin gayretleri ile yaşamaya çalışıyor. Aile evleri olarak kullandıkları tekkede aynen yüzyıllar boyunca olduğu gibi Ramazan ve Kurban bayramlarının ikinci günü, bu çorbayı hazırlayıp ziyaretçilere ikram ediyor.
Köfteli çorba tarihe “sırlanmamak” için direniyor…

u
u

2 Ekim 2010 Cumartesi

eski bursa fotoğrafları

eski merinos fabrikası
eski merinos fabr..
Gemlik
Gemlik
Tophane
Tophane
Tophane
Tophane
İmaret'i İsa bey
İmaret'i İsa bey
 Heykel'den Yeşil külliye
Heykel'den Yeşil..
Bursa erkek lisesi
Bursa erkek lises..
Yorumlarınızı bekliyorum
Yorumlarınızı bek..
Hamidiye Batı Karakolu
Hamidiye Batı Kar..
Çekirge İlk okulu ve kara
Çekirge İlk okulu..
Mecidiye karakolu
Mecidiye karakolu..
Atatürk meydanı-1940
Atatürk meydanı-1..
Ulucami ve Çakırhamam
Ulucami ve Çakırh..
Atatürk Cd.
Atatürk Cd.
Setbaşı
Setbaşı
Uludağ
Uludağ
YEŞİL CAMİ
YEŞİL CAMİ
Atatürk stadı(1972)
Atatürk stadı(197..
Mudanya(1972)
Mudanya(1972)
A.Vefik paşa hastanesi
A.Vefik paşa hast.

Emirsultan yolu
Emirsultan yolu
Mudanya iskelesi
Mudanya iskelesi
Ulu Cami(Camii Kebir)
Ulu Cami(Camii Ke..
sultan murat türbesi
sultan murat türb..
Irgandı köprüsü
Irgandı köprüsü
Orhan Camii
Orhan Camii
Setbaşı-1940
Setbaşı-1940
Osmangazi-Orhangazi
Osmangazi-Orhanga..
Dağcılık klubü
Dağcılık klubü
Belediye önü
Belediye önü
Stadyum
Stadyum
Cumhuriyet alanı
Cumhuriyet alanı
Setbaşı
Setbaşı
Maksem meydanı
Maksem meydanı
Teleferik'ten Bursa ovası
Teleferik'ten Bur..
Cumhuriyet alanı
Cumhuriyet alanı
Havuzlu park
Havuzlu park
Atatürk Cd.
Atatürk Cd.
Atatürk Cd.
Atatürk Cd.
Koza han
Koza han


Irgandı köprüsü
Irgandı köprüsü
Setbaşı köprüsü
Setbaşı köprüsü
Yeşil türbe
Yeşil türbe
Yeşil Türbe-1957
Yeşil Türbe-1957
1957 yılı hükümet meydanı
1957 yılı hükümet..
Yeni kaplıca
Yeni kaplıca
Pınarbaşı
Pınarbaşı
Mudanya
Mudanya
Mudanya
Mudanya
Mudanya
Mudanya
Mudanya
Mudanya
Mudanya
Mudanya
Mudanya
Mudanya
Mudanya
Mudanya
Muradiye
Muradiye
Mudanya
Mudanya
Gemlik
Gemlik
Çelikpalas oteli
Çelikpalas oteli
Çekirge
Çekirge
Mudanya
Mudanya

Mudanya
Mudanya
Mudanya
Mudanya
Mudanya
Mudanya
Mudanya
Mudanya
Mudanya iskelesi
Mudanya iskelesi
1970'lerde ulucami....
1970'lerde ulucam..
Yeşil camii
Yeşil camii
Atatürk stadı-1935
Atatürk stadı-193..
Yağlı güreş 1895
Yağlı güreş 1895
Bursa
Bursa
Muradiye camii1900
Muradiye camii190..
Setbası1912
Setbası1912
Setbaşı köprüsü
Setbaşı köprüsü
Düğün
Düğün
Mudanya1894
Mudanya1894
Pınarbaşı  1894
Pınarbaşı 1894
Bursa-1890
Bursa-1890
Yesil  medresesi
Yesil medresesi
Orhan camii önü
Orhan camii önü
Ulucami-1894
Ulucami-1894

Işıklar askeri lisesi
Işıklar askeri li..
Saltanat kapısı
Saltanat kapısı
Abdal köprü
Abdal köprü
Bursa 1918
Bursa 1918
Abdal köprü
Abdal köprü
Tophane
Tophane
Tahtakale pazarı
Tahtakale pazarı
Eski bursa
Eski bursa
Tahtakale1917
Tahtakale1917
Eski kaplıca1899
Eski kaplıca1899
ipekis fabrikası
ipekis fabrikası
Bursa Kız Lisesi
Bursa Kız Lisesi
Uludağ Kayak Evi
Uludağ Kayak Evi
Çekirge Havuzlu Park
Çekirge Havuzlu P..
Gemlik
Gemlik
EmirSultanCamii
EmirSultanCamii
Çelik Palas
Çelik Palas
Yıldırım 1898
Yıldırım 1898
Muradiye 1880
Muradiye 1880
İznik surlari
İznik surlari

Ata'nın Bursa ziyareti
Ata'nın Bursa ziy..
Mehter takımı 1926
Mehter takımı 192..
Yerkapı
Yerkapı
Atatürk Cd.
Atatürk Cd.
Tayyare sineması
Tayyare sineması
'Mustafa Kemal'
'Mustafa Kemal'
Atatürk ve Celal Bayar
Atatürk ve Celal ..
Eski Bursa
Eski Bursa
Abdal köprü
Abdal köprü
'Irgandı köprüsü(1442)
'Irgandı köprüsü(..
Eski Bursa
Eski Bursa
Eski Bursa'ya Bakış
Eski Bursa'ya Bak..
Eski Bursa
Eski Bursa
Belediye binası
Belediye binası
Yeşil Türbe
Yeşil Türbe
''Atatürk'ün Bursa ziyare
''Atatürk'ün Burs..
''ATATÜRK''
''ATATÜRK''
'Atatürk ve Bursa'
'Atatürk ve Bursa..
'Atatürk ve Bursa'
'Atatürk ve Bursa..
'Atatürk ve Bursa'
'Atatürk ve Bursa..

Yeşil Cami Şadırvanı
Yeşil Cami Şadırv..
Yeşil Cami Medresesi1890
Yeşil Cami Medres..
Yeşil Cami1895
Yeşil Cami1895
Yeşil'den
Yeşil'den
Hotel COntinantel
Hotel COntinantel..
Hünkar köşkü
Hünkar köşkü
Ulucami
Ulucami
Bursa Camileri
Bursa Camileri
Muallim Mektebi
Muallim Mektebi
Bursa Türbeleri
Bursa Türbeleri
Heykel meydanı
Heykel meydanı
Çekirge
Çekirge
Bursa
Bursa
Bir zamanlar
Bir zamanlar
Bursa Ziraat Okulu
Bursa Ziraat Okul..
Uludağ
Uludağ
Ulu Cami
Ulu Cami
Tütün depoları
Tütün depoları
Koza deposu
Koza deposu
İznik Lefke Kapısı
İznik Lefke Kapıs..

Gemlik YOlu
Gemlik YOlu
Bat pazarı
Bat pazarı
Bursa Pazar Yeri
Bursa Pazar Yeri
Bursa
Bursa
Bursa Çarşı
Bursa Çarşı
Ulucamii
Ulucamii
Kaplıca ve Yemyeşil Bursa
Kaplıca ve Yemyeş..
Tophane
Tophane
Çelik Palas
Çelik Palas
Bursa
Bursa
Heykel Meydanı
Heykel Meydanı
İnönü Caddesi
İnönü Caddesi
Yeni Kaplıca
Yeni Kaplıca
Yıldırım Beyazıt Camii
Yıldırım Beyazıt ..
Ulucamii
Ulucamii
Ulucamii
Ulucamii
Stadyum
Stadyum
Pınarbaşı
Pınarbaşı
Muradiye
Muradiye
Mudanya Yolu
Mudanya Yolu

Gemlik
Gemlik
Geçit Köprüsü
Geçit Köprüsü
Eski Kaplıca
Eski Kaplıca
Bursa
Bursa
Emirsultan Camii
Emirsultan Camii
Bursa
Bursa
Çarşı
Çarşı
Çarşı
Çarşı
Emirsultan
Emirsultan
Bursa Sokakları
Bursa Sokakları
Bursa
Bursa
Yunan işgali-1920
Yunan işgali-1920..
Bursa
Bursa
Bursa
Bursa
Hüdavendigar
Hüdavendigar
Bursa Muradiye
Bursa Muradiye
Hisar
Hisar
Bursa
Bursa
Emir sultan Cami
Emir sultan Cami
Çelik Palas
Çelik Palas

Bursa ovası
Bursa ovası
Askeri Lise
Askeri Lise
Askeri lise
Askeri lise
Abdal Köprüsü
Abdal Köprüsü
Yeşil Türbe
Yeşil Türbe
Irgandı Köprüsü
Irgandı Köprüsü
Bursa yıldırım
Bursa yıldırım
Ulu Cami Çeşmesi
Ulu Cami Çeşmesi
Türk Mah.
Türk Mah.
Eski Bursa
Eski Bursa
Eski Bursa
Eski Bursa
Kükürtlü Cd.
Kükürtlü Cd.
İpekçilik yokuşu
İpekçilik yokuşu
Altıparmak Cd.
Altıparmak Cd.
Abdal köprü-1890
Abdal köprü-1890
Eski Belediye
Eski Belediye
1894
1894
bursa
bursa
Çarşı
Çarşı
Hisar
Hisar

Askeri Lise
Askeri Lise
İtfiye teşkilatı(1930)
İtfiye teşkilatı(..
Heykel Meydanı
Heykel Meydanı
Heykel Meydanı
Heykel Meydanı
Yeşil
Yeşil
Tophane ve Civarı
Tophane ve Civarı..
Türk Mahallesi
Türk Mahallesi
Bursa Sokakları
Bursa Sokakları
Pınarbaşı Mezarlığı
Pınarbaşı Mezarlı..
Kız Muallim Mektebi
Kız Muallim Mekte..
Muradiye Medresesi
Muradiye Medreses..
Mudanya Yolu
Mudanya Yolu
Yeşil Camii
Yeşil Camii
Yeşil Camii Avlusu
Yeşil Camii Avlus..
Yeşil Türbe
Yeşil Türbe
Yeşil Türbe
Yeşil Türbe
Yeşil Camii
Yeşil Camii
Uludağ
Uludağ
Uludağ
Uludağ
Ulucami
Ulucami

Tayyare Sineması
Tayyare Sineması
Setbaşı Köprüsü
Setbaşı Köprüsü
Setbaşı Köprüsü
Setbaşı Köprüsü
Tophane EML
Tophane EML
Mudanya
Mudanya
Mudanya
Mudanya
Havuzlupark
Havuzlupark
Havuzlupark
Havuzlupark
Bursa
Bursa
Mudanya
Mudanya
Adapalas Oteli
Adapalas Oteli
işte Bursa
işte Bursa
'ULUCAMİ Karşısı'
'ULUCAMİ Karşısı'..
Setbaşı
Setbaşı
Atatürk Cd
Atatürk Cd
Atatürk Caddesi
Atatürk Caddesi
Bursa
Bursa
Bursa
Bursa
Setbaşı
Setbaşı
Çakırhamam
Çakırhamam

Hisar
Hisar
1.Murat Caddesi
1.Murat Caddesi
Emirsultan Camii
Emirsultan Camii
Kaymakamlık Binası
Kaymakamlık Binas..
Bursa
Bursa
Pınarbaşı
Pınarbaşı
İpekiş Fabrikası
İpekiş Fabrikası
Atatürk meydanı
Atatürk meydanı
Atatürk Köşkü
Atatürk Köşkü
ulucamı
ulucamı
ırgandı koprusu
ırgandı koprusu
kusbakısı bursa
kusbakısı bursa
100 yıl once bursa
100 yıl once burs..
Ulucami
Ulucami
Hamidiye Çeşmesi
Hamidiye Çeşmesi
Irgandı Köprüsü
Irgandı Köprüsü
Kükürtlü Caddesi
Kükürtlü Caddesi
Muradiye
Muradiye
Altıparmak Caddesi
Altıparmak Caddes..
Şehadet Camii
Şehadet Camii

'Yerkapı '1894
'Yerkapı '1894
Splendide Otel
Splendide Otel
Bursa
Bursa
Pirinç Han
Pirinç Han
Tatarlar Mahallesi
Tatarlar Mahalles..
Atatürk meydanı
Atatürk meydanı
Çakırhamam
Çakırhamam
Ulucami
Ulucami
Yeni Kaplıca
Yeni Kaplıca
Ulucami
Ulucami
Yeşil Türbe
Yeşil Türbe
Eski Bursa
Eski Bursa
Setbaşı Köprüsü
Setbaşı Köprüsü
Bursa
Bursa
Bursa
Bursa
Belediye Binası
Belediye Binası
Pınarbaşı
Pınarbaşı
Yeşil Camii
Yeşil Camii
Yeşil Türbe
Yeşil Türbe
Emirsultan Camii
Emirsultan Camii

Heykel Caddesi Çift Yön
Heykel Caddesi Çi..
Saat Kulesi
Saat Kulesi
Hisar
Hisar
İpekçilik Enstütüsü
İpekçilik Enstütü..
Hotel Anotalie
Hotel Anotalie
'Saltanat kapı'1885
'Saltanat kapı'18..
Heykel
Heykel
Ulucami 1862
Ulucami 1862
Geçit Köprüsü
Geçit Köprüsü
Çelik Palas
Çelik Palas
Çekirge Meydanı
Çekirge Meydanı
Bursa Ovası
Bursa Ovası
Belediye
Belediye
Abdal Köprüsü
Abdal Köprüsü
Bursa
Bursa
Hünkar Köşkü
Hünkar Köşkü
Mudanya
Mudanya
Atatürk Stadı
Atatürk Stadı
Abdal Köprüsü
Abdal Köprüsü
Ulucami
Ulucam

Yıldırım
Yıldırım
Maksem ve Temenyeri
Maksem ve Temenye..
Çelik Palas Oteli
Çelik Palas Oteli..
Maksem Caddesi
Maksem Caddesi
Okçular Çarşısı
Okçular Çarşısı
Saltanat Kapısı
Saltanat Kapısı
İpekçilik Yokuşu
İpekçilik Yokuşu
Temenyeri
Temenyeri
Pınarbaşı Parkı
Pınarbaşı Parkı
Ulucami
Ulucami
Eski Bursa
Eski Bursa
Belediye Binası
Belediye Binası
Heykel Meydanı
Heykel Meydanı
Eski Bursa
Eski Bursa
Atatürk Stadı
Atatürk Stadı
Ulucami
Ulucami
Heykel Meydanı
Heykel Meydanı
Çelebi Mehmet Lisesi
Çelebi Mehmet Lis..
Atatürk Caddesi
Atatürk Caddesi
Heykel Meydanı
Heykel Meydanı

Ulucami Çevresi
Ulucami Çevresi