2 Ekim 2010 Cumartesi

BURSA KÖPRÜLERİ

SU VARSA KÖPRÜDE VARDIR

Abdal Köprüsü

İzmir yolu kenarında, Nilüfer Deresi üzerinde yer alan yenilenmiş bir tarihi köprüdür. Modern köprünün hemen yanında yer alır.
1669’da Bursalı bir tüccar olan Abdal Çelebi tarafından yaptırılmıştır.
1978'te restore edilmiş ve araç trafiğine kapatılmıştır.

Mihraplı köprüsü



Nilüfer Deresi üzerinde yer alan Mihraplı Köprü ( Selçuk Hatun Köprüsü), 1465 tarihinde Çelebi Sultan Mehmet'in kızı Selçuk Hatun tarafından yaptırılmıştır.
Köprü yıkılmış, yarım halde durmaktadır; yerine yenisi inşa edilmiştir; köprünün kitabeleri müzede korunmuştur.

Kitabelerinde şu ifade yer alır:

"Bu köprü, Osman oğlu Orhan oğlu Bayezid oğlu Mehmed'in kızı, kadınların sultanı, melikelerin melikesi, iyilikleri son dereceye ulaşmış olan Selçuk Hatun'un emri ile kuruldu. Allah iffet ve ismetini devam ettirsin"


Boyacı kulluğu köprüsü
Gökdere üzerinde bulunan Boyacıkulluğu Köprüsü, 1443 yılından önce Hoca Sinan adındaki bir tüccar tarafından yapılmıştır. Kagir ve büyük bir gözü olan köprü, Bedreddin Camii hizasında yer almaktadır


Orhan Gazi’nin eşi Nilüfer Hatun tarafından yaptırılan bu köprü, dünyada ilk defa bir kadın tarafından yaptırılıp ad verilen köprüdür. Günümüzde köprü yıkılmış ve kaybolmuştur.



Setbaşı köprüsü
Gökdere üzerindeki 3 tarihi köprüden en güneyde olanıdır. Günümüzde halen kullanılır.
Cumhuriyet dönemine kadar üzeri ahşap olan köprü, Cumhuriyet döneminde taş yapılmıştır.
Biri büyük, biri küçük olmak üzere iki kemeri vardır.
Köprü, onlarca intihar vakasına tanıklık etmiştir. İntihar teşebbüslerini engellemek için Renkbilimci Metin Yahya Üster'in başlattığı bir imza kampanyası sonunda köprünün insanlara dinginlik ve huzur verici bir etkisi olduğu iddia edilen maviye boyanması sağlanmıştır.
Setbaşı Köprüsü'nün kuzey-doğu ucunda Şehir Kütüphanesi, kuzey-batı ucunda Prestij Sinemaları, guneydoğu ucunda Mahfel Çay Bahçesi, güney-batı ucunde Geyve Dondurmacısı bulunur.


Irgandı köprüsü
Gökdere üzerinde yer alan tarihi bir köprüdür. Kagir ve tek katlıdır. İki yanında dükkanlar sıralanır. Bu nedenle Türkiye'nin Ponte Vechino'su olarak anılır.
Dünyadaki 4 çarşılı köprüden ilkidir. Diğer köprüler İtalya'nın Floransa(Ponte Vecchio) ve Venedik(Ponte Rialto), Bulgaristan'ın Lofça (Osma Köprüsü) kentlerinde yer alır.
1442 yılında Irgandılı Ali’nin oğlu Hacı Muslihiddin tarafından inşa edilmiş, 1854 depreminde hasar görmüş ve Kurtuluş Savaşı’nda Yunan ordusu tarafından bombalanmıştır.
Köprü, 2004’de yenilenmiş ve turistik bir mekan olarak kullanıma açılmıştır. Köprüdeki nargile kahveler yaz günleri gençlerin buluşma mekanlarından olmuştur. Köprü üzerinde Bursa kandilleri ve mumculuk, Bursa bıçağı ve metal işleme sanatı, sedefkarlık, nakkaşlık, minyatür gibi el sanatı ürünleri sergilenip satılmaktadır. Bu nedenle bir sanat köprüsü olarak nitelenebilir.
Köprüde yanyana dükkanları bulunan iki sanatçıya (Metal işlemeci Yılmaz Emen ve sedefkar Zafer Karazeybek), 2005 yılında Kültür Bakanlığı tarafından devlet sanatçısı ünvanı verilmiştir.
Köprü ve köprüde yer alan dükkanların fotoğraflarına buradan ulaşabilirsiniz.


Irgamak; oynamak, kımıldamak demektir. Köprünün Irgandı adını alışı ile olarak köprü başındaki bir tabelada, şu Evliya Meseli yazmaktadır:

Orhan Gazi Bursa'yı fethettiği sırada Tanrı uğrunda savaşan yiğitlerden biri bu köprü yerinde "çıkayım mı, geleyim mi" diye bir ses işitir. Gazi hemen kılıç çekip "Çık bakalım, ne yapabilirsin" diyerek sesin geldiği bir yere kılıç vurunca vurduğu yerden gürleyip büyük bir hazine meydana çıkarak yer ırgalanıp sallanır, sarsılır. Gazi, hayrette kalarak şaşırır. İki yanına bakarak ne görse iyi? Derenin içi sikkeli altınlarla dolu.

Hazineyi bulan, hemen koşarak Orhan Gazi'ye olanları anlatır. O da: "Ne hayır ettin! Allah sana kısmet etmiş. Git Bursa'da hayra sarf et." diye emreder. Savaşçı bütün hazineyi evine taşıyarak onda birini devlet hazinesine verdikten sonra kalanı ile büyük bir köprü yaptırır. İşte Irgandı Köprüsü denmesinin sebebi budur.







u
u
u
u
u
u
u
u
u
u
u
u
u
u
u

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder