26 Kasım 2011 Cumartesi

BURSA SU DİYARI

Abant Su
Aroma Ömer Duruk Doğal Kaynak Suyu
Baykal Su
Damla Su
Danone Hayat Su
Elmas Su (derekızık)
Erikli Suyu
Gümüş Doğal Kaynak Suyu
Gürpınar Su
Karacakaya Doğal Kaynak Suyu
Kardelen Su
KİRAZLI YAYLA DOĞAL KAYNAK SUYU
KORUSU (Türkiyenin en yumuşak suyudur)
Nestle Pure Life
Özkaynak suyu
Pınar Su (Madran, Denge, Yaşam Pınarım, Rain)
Sırma Su
SUDE SU
Sultan Su
ŞEREFİYESU DOĞAL KAYNAK SUYU
Türkmen Su
Uludağ Kirazlı Yayla Suyu

Turkuaz (Turkuaz suyu bursa ovasındaki sondaj çukurlarından elde edilen suyun damıtılması ve içine bazı mineraller eklenmesi ile elde ediliyor.Zaten bu yüzden üzerinde doğal kaynak suyu yerine sofra içeceği yazıyor)

...Kınık Maden Suyu (İnegöl)
...Çitli Maden Suyu (İnegöl)
...Uludağ Maden Suyu
...Freşa Maden Suyu (İnegöl/Kurşunlu)
...Sırma Maden suyu (Göynükbelen/Orhaneli/Bursa)

...Aroma Meyve Suyu
...Tamek Meyve Suyu

...Uludağ limonata
...Uludağ Gazozu
...Karlıdağ Gazozu ( şimdi var mı? )

Cumalıkızık'ın ahududu suyu. Cumalıkızık ' ta mayıs ayında geleneksel ahududu şenlikleri yapılır. Giderseniz bol bol içersiniz.

...Üzüm Şırası ( Bilimum İskenderciler'de )

...Sirkeci Şaban'ın Bozası
...Ömür Boza
...Güven Boza

...M.K.Paşa Ayranı ( eskiden İzmir yolu , M.K.Paşa'dan geçer , köpüklü ayran
burada içilirdi. Susurluk daha sonra meşhur oldu ! )
...Sütaş Ayran
...Sek Ayran
...Eker Ayran
...Sayas Ayran (artık yok)

...Sütaş Süt
...Sek Süt ( artık M.K.Paşa'da )

...Sek Sahlep

...Tat Domates Suyu

...Misi Köyü Şarabı
...Trilye Şarabı ( Tamamen turistik'tir. Çünkü Trilye'de üzüm bağı yok ki ! )

İznik , güney yolu üzerinde Dutluca köyünü hemen geçince yol kenarında bir çeşme var. Böbrek Taşlarını düşürüyor. Bazı iç hastalıklar içinde şifalı.

uludağ yolunda milli parka girdikten sonra oteller bölgesine gidilirken sarı alan kavşagı geçilip otellere 1 km. kala sağdaki çeşme.. üzerinde '' HAKTAN İNEN ŞERBETİ , İÇTİK ELHAMDÜLİLLAH - BANİSİ VELİ ÇAMUR '' yazar,bu su içebileceğiniz en yüksek kalitedeki sudur bir alt çeşme değil,bir üstte değil bu çeşme en kalitelisi,en iyisidir.. (Ayı suyu)çeşme uludağın girişinde bulunan çeşme nin adı yıllardır ayı çeşmesi diye bilinir yıllarca yıkık dökük durdu ama üzerindede yazdığı gibi Veli ÇAMUR isimli abimiz yıllarca ekmeğini yediği uludağa vefa borcunu o şekilde ödedi Veli Çamur bursadaki en köklü taksi duraklarından birinin sahibidir.Yenilendikten sonra uludağa yakısır çeşme haline geldi ama en son duyduklarıma göre kaynağın bir kısmını Kirazlı beldesine almışlar içme suyu diye .Gerçekten Bursada içilebilecek en kaliteli sulardan biridir.

Uludağ Kirazlıyayla Doğal Kaynak Suyu.
Cumalıkızık yolu üzerinde burası. Cumalıkızık'a varmadan 200 metre kadar kala, hemen yol üstünde ücretsiz doldurabileceğiniz bir çeşme var.

Hele bir de Uludağ Sarıalan'da Çoban Çeşme suyu var ki anca bir benzerini yıllar önce Safranbolu-Bartın arasında Ahmetusta Geçidi Dinlenme Tesislerinde gördüm.Daha damacana dolarken buz gibi oluyor.Haliyle damacanayı taşımak için kucağınıza alınca yazın bile şişenin soğukluğundan üşüyorsunuz.Damacana eve geliyor.2 gün o sıcakta hala buz gibi.Olmaz böyle su yaa mübarek.

Sarıalanda ayrıca teleferik istasyonundan çıktığınızda biraz aşağıda sağ tarafta alt alta Şeker Pınar ve Yeşil Pınar var. Bu iki pınarın su kalitesi biraz daha düşüktür.

Uludağdaki kaynaklardan bana en ilginç geleni, Zirvede göllerin oradaki kaynak oldu. Abartısız söylüyorum üst üste 3 şişe 250 ml.lik su içtim. Doğal olduğu için ne suyun soğukluğu nede fazla içmiş olmam bir rahatsızlık vermedi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder