24 Şubat 2009 Salı

Osmanlı şehzadelerinin mezarları (Evliya çelebi)

Osmanlı Şehzadeleri'nin Mezarları

Osman Gazi oğlu Şehzade Alâaddin Paşa 804 tarihinde (= 11 Ağustos 1401 - 31 Temmuz 1402) ölmüştür (Orhan Beğ'den büyük olan Alâaddin Paşa yani ÂM> Erden Beğ'in 1402 ye kadar yaşamış olmasına pek ihtimal verilemez). Babası ile beraber Orhan Gazi yanında yatar.

Bayazıd'ı Velî oğlu Şehzade Şehinşah, Bursa'da hâkimdi.

Şehzade Şehinşah'ın oğlu Şehzade Mehmed babasıyla Bursa'da beraberdi.

Bayazıd'ı Velî oğlu Şehzade Mehmed, oğulları Şehzade Musa, Şehzade Emir, Şehzade Orhan, Şehnaz de Alemşah, Alemşah'ın oğlu Şehzade Osman.

Bayazıd'ı Velî'nin oğlu Şehzade Ahmed Han.

Sultan Ahmed'in Şehzadesi Alâaddin, Şehzade Ali Ham adlı iki şehzadesi taundan merhum olup naaşları Bursa'ya götürülerek Orhan Gazi ile Osman Gazi arasına gömüldü.

Bayazıd'ı Velî oğlu Şehzade Korkud. Kardeşi I. Selim'le büyük savaş edip bozularak kaçmış, Teke Vilâyeti'ne sığınmıştı. Orada Piyale Lalası ile bir mağarada saklanmış bulunarak 919 tarihinde (= 9 Mart 1513 - 25 Şubat 1514) ölüp (Metinde ölüm tarihi 909 gösteriliyorsa da istinsah yanlışı olduğu bellidir) Bursa'da II. Murad yanında büyük bir kubbe içinde rahata kavuşturuldu. Doğrusu güçlü kuvvetli şehzade imiş.

İkinci Murad Han oğlu Şehzade Hasan: Fatih Sultan Mehmed'in ana bir küçük kardeşidir.

Şehzade Kasım, Alişah, Cihansah, Veli Han, Buğa Han. Bunların hepsi ikinci Koca Murad Han'ın türbesinde gömülüdürler.

Cenışah, Çelebi Süleyman Beğ, Şehzade Süleyman Çelebi, Şehzade İsa Çelebi, Çelebi Sultan Mustafa dahi Bursa'da gömülüdürler (Evliya Çelebi'nin sıraladığı şehzadelerde düzeltilmeye ve incelemeye muhtaç çok noktalar vardır. Meselâ Çelebi Süleyman Beğ ile Şehzade Süleyman Çelebi aynı prenstir).

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder